Video killed the radio star… maar kan klantcontact verbeteren!


ddm-video-klantcontact

Het gebruik van video op de werkplek is nog lang geen gemeengoed in contactcenters. Voor werkoverleg tussen collega’s vaak wel, vooral nu veel mensen in ieder geval deels thuiswerken en de behoefte aan visueel contact groter is. Maar in het contact met de klant wordt dit contactkanaal nog maar in beperkte mate gebruikt. Waarom eigenlijk? Het heeft namelijk de potentie om de klantervaring én die van de medewerker aanzienlijk te verbeteren.

De afgelopen paar jaar is er overigens wel een toename geweest in het gebruik van video in de financiële sector voor bijvoorbeeld hypotheekgesprekken, en in de medische wereld voor overleg tussen arts en patiënt. In de makelaardij werd videobellen zelfs ingezet voor woningbezichtigingen. Stuk voor stuk voorbeelden van digitaal klantcontact, maar gek genoeg worden deze toepassingen vaak niet onder het contactcenter gerekend, waardoor er een vertekend beeld ontstaat 

Gemak dient de mens

Maar ook in het – laten we het voor het gemak even het ‘traditionele’ contactcenter noemen, kan het gebruik van video heel veel voordelen opleveren, zowel voor de klant als voor de medewerker.

Zoals we in een eerder blogbericht al ter sprake brachten, zijn de medewerkers van het contactcenter steeds meer het visitekaartje van de organisatie nu klantcontact – deels noodgedwongen – vaker op afstand plaatsvindt. Zij maken het verschil! En juist oogcontact is cruciaal voor het ontwikkelen van een vertrouwensband en het vergroten van klantloyaliteit.

Daarnaast heeft video als contactkanaal de potentie om contactmomenten over technische vragen of productinformatie veel simpeler te maken. Want zeg nou zelf, het is toch veel gemakkelijker als er iemand even op afstand met je meekijkt als het niet lukt om zelf je nieuwe tv aan te sluiten, ook – juist! – buiten winkelopeningstijden? Of andersom: dat de agent jou ‘live’ kan laten zien hoe een product werkt?

De duur van dit soort gesprekken wordt hierdoor ook een stuk korter, omdat de klant kan zien wat de agent uitlegt, en andersom. Resultaat: een hogere First Contact Resolution en meer tevreden klanten. En daar wordt de gemiddelde contactcentermedewerker erg blij van!

Zien is geloven

Uit onderzoek1) blijkt overigens dat meer dan de helft van de oproepen naar klantenserviceafdelingen via mobiele telefoons wordt gedaan in plaats van via vaste lijnen. Dit biedt dus een enorm potentieel voor het aanbieden van video als contactkanaal.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat klantcontactmedewerkers worden opgeleid in het voeren van visuele gesprekken met klanten. Sommige zullen hier van nature beter in zijn dan andere. Dat is geen probleem! Begin met het inzetten van de medewerkers die er meteen enthousiast over zijn en laat de rest eerst eens meekijken. Zien is geloven – letterlijk.

Lijkt het je wel wat om video in te zetten als contactkanaal in jouw contactcenter? Ga ervoor! Er zijn verschillende oplossingen waarbij gebruiksgemak en databeveiliging hoog in het vaandel staan. We helpen je er graag mee op weg.

1) ContactBabel (sponsored by Genesys): The US Contact Center Decision-Makers’ Guide 2021

Whitepaper over het effect van medewerkerstevredenheid op de klantbeleving

In onze whitepaper ‘Van kostenpost naar koningsnummer: het effect van medewerkerstevredenheid op klantbeleving’ stellen wij de medewerker centraal. We kijken naar factoren die een positief effect hebben op hun welzijn, en naar wat de impact hiervan is op de klantervaring en op de bedrijfsresultaten. Twintig pagina’s vol bruikbare informatie die jij meteen kunt toepassen om jouw contactcenter te verbeteren.

Hoe maak je van jouw contactcenter een succes voor medewerker, klant én management? Oftewel, hoe verander je het van een kostenpost in het koningsnummer van de organisatie?

Ben jij ook benieuwd hoe je dit kunt bereiken?

Download hier onze whitepaper

Over DDM

Bij DDM Consulting zijn we van mening dat onze klanten het meest gebaat zijn bij advies op maat, zonder voorkeur voor een bepaald product of specifieke leverancier. Daarom bieden we een breed scala aan intelligente omnichannel contactcenteroplossingen, geleverd door gerenommeerde partners die stuk voor stuk specialisten zijn in hun vak.

Zo gaan we te werk

Samen met de klant evalueren we de huidige contactcenterprocessen en de eisen en wensen voor het nieuwe platform. We gebruiken onze jarenlange ervaring om de beste match te vinden, en geven advies over eventuele optimalisering en automatisering van de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld door de inzet van AI.

Vanzelfsprekend staan we garant voor een succesvolle implementatie van de nieuwe oplossing, en zorgen we ervoor dat alle back-end systemen hier (weer) naadloos op aansluiten. Ook na de ingebruikname staan we voor onze klanten klaar met advies en nazorg.

Maar we gaan een stap verder: keer op keer zoeken we de grenzen op van het gekozen platform en passen het aan op de specifieke bedrijfsprocessen en behoeftes van de klant. Ons team beschikt over de bedrijfsmatige en technische expertise om het maximaal haalbare te bereiken, óók waar het gaat om een out-of-the-box oplossing. Zo weten we zeker dat iedere klant optimaal gebruikmaakt van de capaciteiten van het gekozen platform!

Onze klanten

Onze klanten komen uit allerlei sectoren, van grote financiële instellingen zoals banken en verzekeringsmaatschappijen tot telecom-operators, de gezondheidszorg, overheidsinstanties, retail en media. 

Ons team

Inmiddels zijn we gegroeid tot een team van zo’n 30 contactcenterexperts en zijn we met name actief in België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Om de hoogste kwaliteit te kunnen blijven garanderen investeren we continu in de kennis, opleiding en ervaring van onze medewerkers.