Mens vs. machine: hoe ondersteun jij je klant en contactcenterteam?


ddm-mens-vs-machine

Chat- en voicebots zijn bij uitstek geschikt in contactcentertoepassingen, omdat ze – óók buiten ‘kantooruren’ – aanzienlijke verbeteringen opleveren in First Contact Resolution (FCR) én omdat ze selfservice vergemakkelijken. 

Oftewel, ze stellen de klant in staat om eenvoudige handelingen en processen zelf op te lossen, waardoor contactcentermedewerkers zich kunnen richten op uitdagendere en meer complexe zaken. Daarnaast ondersteunen ze de medewerkers in hun contacten met de klant, onder andere omdat ze – mits goed geïmplementeerd – inzicht geven in de contacthistorie en aanbevelingen doen over hoe de klant het best kan worden geholpen.

Een overkoepelende Europese organisatie, klant van onze partner Chatlayer.ai, liet een chatbot implementeren om hun duizenden medewerkers ondersteuning en opvolging te kunnen bieden bij vragen over werk en gezondheid in tijden van corona. Zij waren hierna in staat om uniforme COVID-19 informatie te delen, en zagen een daling van 70% in de operationele kosten1) hiervan. Bij een andere klant, een aanbieder van tickets in de Europese transportsector, beantwoordt de bot inmiddels 89% van alle aanvragen2), waardoor de servicemedewerkers zich kunnen richten op de meer complexe vragen.

1) Bron: Chatlayer.ai: klantcase COVID-19

2) Bron: Chatlayer.ai: klantcase customer service

Mens vs. machine

Maar zijn ook grenzen aan wat bots voor klanten en medewerkers kunnen betekenen. Als het gaat om gevoelige informatie bijvoorbeeld, of situaties die vragen om een zekere mate van empathie. In zulke gevallen zijn servicemedewerkers van vlees en bloed nog altijd (veel) beter in staat om de klant van dienst te zijn. Dat is dan ook de reden dat bots steeds vaker worden geprogrammeerd om klantemoties te detecteren, zodat ze weten wanneer een gesprek moet worden doorgezet naar een medewerker.

Het is dus van belang om vooraf een heldere doelstelling te formuleren over de taken en processen in het klanttraject die de bots moeten gaan overnemen, en welke niet. Houd hierbij bovenal in het vizier wat de klant wil. Laat hém bepalen wanneer hij naar een medewerker wil overschakelen, op welk moment dan ook in het contactproces. Mocht de interactie buiten openingstijden plaatsvinden, geef de klant dan de keuze om de conversatie de volgende werkdag voort te zetten met een medewerker.

Whitepaper 'Vanuit de pitstraat naar pole position'

De klantervaring is het concurrentie-instrument bij uitstek geworden, en in een wereld waarin veranderingen in klantgedrag en klantbehoeften elkaar in een razend tempo opvolgen, wordt de noodzaak voor de toepassing van innovatieve technologieën en automatisering in het contactcenter steeds groter. Zij die niet investeren in innovatie lopen een niet-overbrugbare achterstand op.

In onze whitepaper ‘Vanuit de pitstraat naar pole position: de urgentie van klantgerichte innovatie in het contactcenter’ bespreken we de verschillende manieren waarop AI en andere technologieën kunnen worden toegepast in contactcenters. Ze helpen om de juiste balans te vinden tussen mens en machine, en tussen schaalbaarheid en ‘personal touch’, om de klant optimaal van dienst te zijn.

Blijf niet steken in de pitstraat, maar investeer nu in de technologie die jouw bedrijf in pole position plaatst. We helpen je graag op weg.

Download hier onze whitepaper

Over DDM

Bij DDM Consulting zijn we van mening dat onze klanten het meest gebaat zijn bij advies op maat, zonder voorkeur voor een bepaald product of specifieke leverancier. Daarom bieden we een breed scala aan intelligente omnichannel contactcenteroplossingen, geleverd door gerenommeerde partners die stuk voor stuk specialisten zijn in hun vak.

Zo gaan we te werk

Samen met de klant evalueren we de huidige contactcenterprocessen en de eisen en wensen voor het nieuwe platform. We gebruiken onze jarenlange ervaring om de beste match te vinden, en geven advies over eventuele optimalisering en automatisering van de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld door de inzet van AI.

Vanzelfsprekend staan we garant voor een succesvolle implementatie van de nieuwe oplossing, en zorgen we ervoor dat alle back-end systemen hier (weer) naadloos op aansluiten. Ook na de ingebruikname staan we voor onze klanten klaar met advies en nazorg.

Maar we gaan een stap verder: keer op keer zoeken we de grenzen op van het gekozen platform en passen het aan op de specifieke bedrijfsprocessen en behoeftes van de klant. Ons team beschikt over de bedrijfsmatige en technische expertise om het maximaal haalbare te bereiken, óók waar het gaat om een out-of-the-box oplossing. Zo weten we zeker dat iedere klant optimaal gebruikmaakt van de capaciteiten van het gekozen platform!

Onze klanten

Onze klanten komen uit allerlei sectoren, van grote financiële instellingen zoals banken en verzekeringsmaatschappijen tot telecom-operators, de gezondheidszorg, overheidsinstanties, retail en media. 

Ons team

Inmiddels zijn we gegroeid tot een team van zo’n 30 contactcenterexperts en zijn we met name actief in België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Om de hoogste kwaliteit te kunnen blijven garanderen investeren we continu in de kennis, opleiding en ervaring van onze medewerkers.